Pašmāju labumi sarkanvīna mērcē kopā ar Moltto šefpavāru Vilni Lauciņu

Kāļi un burkāni ir dārzeņi, ko ziemā galdā ceļam bieži, tie piestāv ziemas vidum, vai ne? Ja no tiem pagatavojam biezeni, stāsts top interesantāks, bet, ja tam klāt vēl pievienojam pīles krūtiņu un sarkanvīna mērci, vakariņas kļūst īpašas. Šoreiz vīna restorāna Moltto (Ģertrūdes iela 20) šefpavārs Vilnis Lauciņš Kristīni un raidījuma skatītājus iepazīstinās ar ēdienu, ko jebkurš var pagatavot mājās, tomēr tam ir arī sava elegances piešprice. Gatavojot pīles krūtiņu ar burkānu – kāļu biezeni un dzērveņu – sarkanvīna mērci, no Viļņa uzzināsim, kā no jumiķa var kļūt par šefpavāru, apgūstot zinības pie vīnziņa Jāņa Kaļķa un Mārtiņa Rītiņa, un kāda ir starpība starp šefpavāru un tā dēvēto su-šefu (sous cehef, fr.) – terminu, ko bieži varam dzirdēt, ja runa ir par restorāna virtuvi. Arī desertā nozīmīgu lomu spēlēs burkāns, kas tiks saprecināts ar ķirbi.Ar humoru ierādot gatavošanas nianses Kristīnei, šefpavārs smeķīgi pastāstīs, kas ir pats galvenais, gatavojot konditorijas izstrādājumus,un neslēps arī savus neparastos ēšanas paradumus.

Kā ierasts, arī šoreiz ēdienu baudīja Kristīnes aicinātie viesi - konkursa "Miss top of the world" organizatore Kristīne Lindenblate, kā arī šovmens Edgars Toretto. Vai viņiem patiks viss šefpavāra galdā celtais? To uzzināsi, ja noskatīsies raidījuma „Nu Ko, gatavosim?” video. Varam vien pačukstēt priekšā, ka Kristīne Lindenblate bija patīkami pārsteigta par restorāna Moltto interjeru, kur viesus priecē dzīvas zivis. Kā ierasts, sakām paldies mūsu draugiem un raidījuma atbalstītājiem gaļas pārstrādes uzņēmumam Nākotne un sportiskā uztura ekspertiem Max Sport.

Tomēr visu pēc kārtas, jo raidījuma sākumā Kristīne izmantoja lielisko iespēju aprunāties ar restorāna Moltto līdzīpašnieku un Latvijā pazīstamo vīnzini Jāni Kaļķi, kurš pastāstīja, ar ko Moltto atšķiras no citiem restorāniem. Varbūt Tu jau spēj to nojaust, zinot, ka restorāna moto ir „ēdiens bez vīna ir kā orķestris bez diriģenta”.

 

Pīles krūtiņa ar burkānu – kāļu biezeni un dzērveņu – sarkanvīna mērci

Ja pirmajā brīdī Tev nedaudz nobiedē ēdiena garais nosaukums, tad zini - šefpavārs Vilnis un Kristīne apgalvo - satraukumam nav pamata. Visas maltītes sastāvdaļas iespējams pagatavot gana ātri, pat sarkanvīna mērci. Pīles krūtiņu Kristīne un Vilnis izcep līdz vidējai gatavības pakāpei, lai tā būtu sulīgāka, bet Tu pēc savas izvēles, protams, vari to karsēt ilgāk. Kā parasti, pagatavošanas gaitu atradīsi raidījuma „Nu Ko, gatavosim” video ierakstā.

Sastāvdaļas

timiāns
medus
burkāni (150 g)
kālis (150 g)
dzērvenes (80 g)
sarkanvīns (300 g)
cukurs
sāls
dārzeņu buljons (200 g)
trifeļu elļa

Dekoram:

šalotes sīpols
vīģe sarkanvīna sīrupā
cepts ķirštomāts
mini cukini
burkāni
kālis
čipollino sīpoliņš (marinēts)
burkānu skaidiņas
zaļumi

 

Šokolādes burkānkūka ar šokolādes – citronu krēmu

Izlasot šī deserta nosaukumu, prātā uzreiz nāk kurzemnieku tradicionālais sklandu rausis. Jā, arī šajā izrādē galveno lomu spēlēs tieši burkāni, bet šefpavārs Vilnis Lauciņš tiem dos pavisam citu piesitienu, pievienojot ķirbi un šokolādes- citrona krēmu. Laiks atrotīt piedurknes un ķerties pie rīves!

Sastāvdaļas

melnā šokolāde (75 g)
rīvēts burkāns (225 g)
rīvēts ķirbis (75 g)
šķipsniņa sāls
kviešu milti (180 g)
kakao (10 g)
vaniļas cukurs (10 g)
kanēlis (1/2 tējk.)
apelsīna miza
olas (2 gab.)
brūnais cukurs (230 g)
eļļa (150 ml)
cepamais pulveris (1 tējk.)
soda (1/2 tējk.)

Krēmam:

krēmsiers (maskarpone) (100 g)
pūdercukurs (140 g)
vaniļas pāksts (1 gab.)
sviests (50 g)
brūnā šokolāde (100 g)
citrona miza

Atgādinām, ka arī Tev ir iespēja piedalīties raidījuma „Nu Ko, gatavosim?” filmēšanā februārī un baudīt kāda šefpavāra galdā celtos labumus. Viss, kas Tev jādara -  jādalās ar savu iecienītāko recepti zemāk, bloga komentāros! Pasteidzies, jo šis konkurss norisinās tikai janvārī un atlikušas vien pāris dienas!

28/01/2018

Komentāri

  • Zane St

    Viena no manam iecienītākajām receptēm šajā gadalaikā.
    Kišs ar kaltētiem tomātiem
    Ieklāj formā kārtaino miklu. Liek cepties 15 min.
    Pa to laiku sacep sauju šampinjonus, sagriež kaltētus tomātus. Sajauc 4 olas ar 1gl krējuma, sals. Pipari. Zaļumi. Un pa pusei izceptas mīklas uzber sēnes, tomātus, uzlej olu masu un uzrivē sieru. Cep vēl kādas 20 min. Labu apetīti!

    Atbildēt
Atstāt komentāru

Lūdzu, uzgaidiet...