“Nu Ko, gatavosim?” pirmais raidījums - Simple Cafe šefpavārs Andris Liberts piedāvā ziemīgu un tradicionālu maltīti ar neparastām piedevām

Jauns gads sākas ar jauniem ieradumiem, un NUKO.lv jaunums ir raidījums “Nu ko, gatavosim?”, kurā viesosimies Latvijas restorānos un kafejnīcās un kopā ar izciliem pavāriem gatavosim tradicionālus un ne tik ierastus ēdienus. Vai esi gatavs garšu, aromātu un sajūtu medībām? Raidījumu varēsi vērot katru svētdienu plkst. 19:00 kanālā Rīga TV24, kā arī sev ērtā laikā NUKO.lv mājas lapā, bet recepti, vajadzīgās sastāvdaļas, foto un visu pārējo meklē šeit - NUKO.lv blogā. Raidījumu atbalsta gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne un sportiskā uztura eksperti Max Sport. Pirmajā “Nu Ko, gatavosim?” epizodē raidījuma vadītāja Kristīne viesojās Simple Cafe (Stabu iela 30) un šefpavāra Andra Liberta vadībā gatavoja marinētu cūkas pavēderi ar neparastām piedevām, bet desertā sarūpēja mājas sieru ar ziemīgu mērci un eksotisku piešprici. Lasi blogu, un Tu uzzināsi ne vien recepti, bet arī to, kādi pazīstami viesi novērtēja īpašo maltīti. Nepalaid garām arī iespēju dalīties ar savu iecienītāko recepti un piedalīties konkursā!

Lai gan dažkārt šķiet, ka laiks pēc svētkiem nav kulinārijas meistardarbiem atbilstošākais, tomēr mēs apgalvojam pretējo. Tieši prom no svētku steigas Tu un Tavi viesi varēs vislabāk novērtēt īpašo maltīti, kura negozēsies uz galda starp 12 citiem ēdieniem. Pirms steidz uz virtuvi, vēlamies norādīt, ka šos ēdienus nevarēsi pagatavot stundu pirms viesu ierašanās, jo gan galvenais ēdiens, gan deserts prasa ilgstošu noturēšanu ledusskapī. Vienlaikus ir arī labā ziņa - pats pagatavošanas process nebūt nav sarežģīts!

Cūkgaļas pavēdere ar sīpolu-pupiņu–ābolu biezeni, ceptām bietēm  un batātes čipsiem, un svaigiem granātabolu-hurmas salātiem

Iespējams, tieši cūkgaļa ir populārākais gaļas veids Latvijā. Tomēr patiesa māksla ir pagatavot to sulīgu un mutē kūstošu, turklāt pārsteigt ciemiņus ar iepriekš nebaudītu un neparastu garšu apvienojumu. Biezenis ir saldskābs, ar pilnīgu garšu un vienlaikus gaisīgs, savukārt atsvaidzinošie salāti lieliski papildina kopējo garšu buķeti. Šī nav ātrā recepte, jo labās lietas prasa laiku un atalgo ar nepārspējamu garšu.

Cūkgaļas pavēdere

Sastāvdaļas (visas sastāvdaļas norādītas 4 personām)

Pagatavošana

Cūkgaļas pavēderes gabalam viegli iegriež ādu, to nepārgriežot pilnībā, lai gaļa labāk uzsūktu marinādi. Sausās garšvielas ieber piestā un pamatīgi saspiež, ar iegūto maisījumu kārtīgi ierīvē pavēderi, pēc tam liek traukā, pievieno sojas mērci, eļļu un citronu sulu. Visu pārvelk ar plēvi un ļauj marinādei ledusskapī diennakti ievilkties. Pēc izņemšanas no ledusskapja, svarīgi atstāt istabas temperatūrā aptuveni 30 min. Pēc tam pavēderi liek cepešmaisā un krāsnī cep 150 grādu temperatūrā 3 stundas. Izņem ārā un atdzesē, bet pirms pasniegšanas sagriež gabaliņos un vēlreiz ievieto krāsnī 200 grādu temperatūrā uz 10 - 15 minūtēm, lai iegūtu zeltaini brūnu un kraukšķīgu garoziņu.

Sīpolu - pupiņu - ābolu biezenis

Sastāvdaļas

Pagatavošana

Katliņā uz nelielas uguns apcep sagrieztos sīpolus, pievieno konservētās baltās pupiņas un kubiņos sagrieztu ābolu. Nedaudz pavāra, līdz sīpoli mīksti, pēc garšas pievieno sāli, piparus un mazliet cukuru. Visu samaļ ar blenderi.

Granātābolu - hurmas salāti

Sastāvdaļas

Pagatavošana

Salātu traukā ievieto spinātu lapas, granātābolu sēklas un gabaliņos sagrieztu hurmu. Lai pagatavotu mērci salātiem, izspiež sulu no citrona, pievieno klāt olīveļļu, sāli un piparus, kā arī cukuru. Visu sakuļ ar putojamo slotiņu, lej pāri salātiem un viegli iecilā mērci.

Lai ēdienu darītu acīm vēl pievilcīgāku un garšām bagātāku, servējot var pievienot ceptas biešu ripiņas un batātes čipsus, kas pagatavoti krāsnī.

Desertā piedāvājam pagatavot ko īpašu - tradicionālu, bet gluži jaunās garšās. Mājas sieru Latvijā pazīstam paaudžu paaudzēs, tomēr kādēļ gan neļauties aizraujošiem ekspermentiem ar eksotisku garšu piedevām un ziemīgām mērcēm. Lūk, Simple Cafe šefpavāra Andra recepte:

Mājas siers ar ķirbju sukādēm, cepts mežrozīšu sīrupā, ar piparkūku drumstalām, hurmas-zemeņu salsu un brūkleņu-rozmarīna mērci

Mājas siers ar ķirbju sukādēm

Sastāvdaļas

Pagatavošana

Sajauc skābo krējumu ar olām un lej vārošā pienā, pievieno šķipsniņu sāls un lēni vāra, līdz sabiezē. Masu ieliek marlē, pievieno ķirbju sukādes un liek zem sloga uz 12 stundām ledusskapī.

Lai apceptu sieru, uzkarsē pannu un ieklāj pergamentu, uz tā lej mežrozīšu sīrupu. Kad sīrups sāk “vārīties”, ieliek sieru un to viegli apcep.

Šokolādes - kafijas zeme

Pagatavošana

Kafijas pupiņas apgrauzdē un samaļ vai saspiež, pēc tam visas sastāvdaļas ar blenderi sakuļ kopā. Cep krāsnī 20 min. uz pergamenta 150 grādu temperatūrā. Izņem ārā, atdzesē un sasaldē.

Hurmas - zemeņu salsa

Sastāvdaļas

Pagatavošana

Hurmu un zemenes sagriež mazos gabaliņos, pievieno piparmētru un aplej ar melno balzamu. Atstāj uz pusstundu, lai viss ievelkas. Ja vēlas, var pievienot arī medu.

Brūkleņu - rozmarīna mērce

Sastāvdaļas

Pagatavošana

Ieber katliņā cukuru un uzlej tam ūdeni; karsē tik ilgi, kamēr cukurs ir izkusis un savārījies sīrupā. Ieber brūklenes un pievieno smalki sakapātu rozmarīnu. Pēc uzvārīšanas noņem no uguns un atdzesē.

Šefpavārs Andris Liberts sagatavoto maltīti pasniedza dziedātājam un TV sejai Andrim Kivičam, kā arī producentam Igoram Lingam. Abi kungi novērtēja ēdienus ļoti atzinīgi. Vai jau zini, ko ar gardajiem ēdieniem iepriecināsi Tu?

Ceram, ka esam Tevi iedvesmojuši pagatavot šos ēdienus vai arī izmēģināt savus spēkus un radīt pašam savus mākslas darbus virtuvē. Lai labi garšo Tev un Taviem mīļajiem!

Konkurss - dalies ar savu iecienītāko recepti un laimē!

Neslēp sveci zem pūra un dalies arī ar savu iecienītāko recepti bloga komentāros! Starp visiem komentētājiem 31. janvārī izlozēsim vienu laimīgo, kurš tiks pie NUKO.lv  koka virtuves dēlīša un iespējas divām person baudīt vakariņas “Nu Ko, gatavosim?” raidījuma filmēšanas ietvaros.

07/01/2018

Komentāri

  • Kristaps Zaļais
    Kristaps Zaļais 07/01/2018 at 21:27

    Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd kopā ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu, vēlās un nesteidzīgās svētdienas brokastīs?

    1Palielā bļodā sakuļ olas viendabīgā konsistencē.

    2Pievieno eļļu, miltus, cukuru, šķipsniņu sāls un visu samaisa, līdz izveidojusies bieza mīkla.

    3Nepārtraukti maisot, pamazām pievieno pienu un ūdeni, līdz izveidojas viendabīga, samērā šķidra pankūku mīkla bez kunkuļiem. Ja visu pienu un ūdeni pievienos vienā piegājienā, var gadīties, ka milti neizšķīdīs, tādēļ svarīgi šķidrumu liet lēnām un pakāpeniski.

    4Kad mīkla gatava, ļauj tai 10 minūtes atpūsties.

    5Pannā lej eļļu un sakarsē. Ar kausiņu lej mīklu vienā pannas maliņā un, grozot un kustinot pannu, mīklu izlīdzina pa visu pannu. Kad pankūka no vienas puses apcepusies zeltaina, ar platu cepamo lāpstiņu to apgriež uz otru pusi. Pankūkām jābūt plānām.

    Pasniedz karstas - ar krējumu, ievārījumu, cukuru, jogurtu vai jebko citu, kas vien ienāk prātā. Labu apetīti un lai laba svētdiena

    Atbildēt
  • Lauma Zīle
    Lauma Zīle 07/01/2018 at 21:35

    Piedalos konkursā ar savu recepti:

    Aļņa sirds karbonādītes ar mārrutkiem un marinētiem gurķiem saldā krējumā Kurzemes gaumē.

    Ņem aļņa vai brieža vai liellopa sirdi (mežacūkas sirds šajā gadījumā nederēs, jo pastāv risks, ka ēdiens nebūs izkarsēts pietiekamā temperatūrā pietiekamu laiku.) Rūpīgi nogriež nost visus taukus, cīpsliņas u.c. Griež plakaniski garenveida šķēlītes, labi izklopē ar gaļas āmurīti, apbārsta tikai ar maltiem melnajiem pipariem (sāli neliek!) un liek ledusskapī pamarinēties, ja no vakara - tad līdz rītam, ja no rīta - tad līdz vakaram. Sagatavo miltus un olu panējumam. Priekš vienas lielas sirds vajadzēs kādas 6- 8 olas. Sakuļa 8 olas ar sāli un pipariem, pielej kādi 100g piena un vēl pakuļ. Tad izklopētās šķēlītes apvārta miltos - olā un vēlreiz miltos - olā (2x lai biezāks panējums) un liek cepties uz pannas lielā eļļas daudzumā uz ātras uguns. Sirds ir ļoti stingrs muskulis, tāpēc, lai pagatavotu to mīkstu un ēdamu, nedrīkst ilgi cept vai vārīt, jo tad sirds gaļa paliks gumijota un sīksta. Kad karbonādes brūnas, tās liek katliņā (katliņā pirms tam izkausē kādi 50-100 g sviesta) un katru kārtu apsmērē ar mārrutkiem un liek pāri marinētus gurķus sagrieztus šķēlītēs. Pa starpām var pakaisīt mazliet sāli, ja ir vēlēšanās ēdienu padarīt sātīgāku. Kad viss ir sacepts un kārtojums ir pabeigts, tad to pārlej ar 1 litru saldā krējuma. Atkarīgs no katla formas, lai krējums mazliet pārsedz visu kārtojumu. Liek uz nelielas uguns un pavāra apmēram 10 minūtes. Kārtojumam ļauj atdzist, ieliek ledusskapī. Var ēst aukstu, bet garšīgāks ir otrā dienā atsildīts uz plīts. Otrā dienā kārtojums ir garšīgāks, jo saldais krējums ir ievilcies. Protams, var ēst arī uzreiz, kad ir gatavs! Labu apetīti! Šo recepti man iemācīja viens mednieks no Kurzemes. Gurķi, mārutki un saldais krējums komplektā dod neizsakāmi interesantu un baudāmu garšu! Šādi mēs vienreiz pagatavojām svaigu aļņa nieri - nebija ne grama kādas sliktas smakas, vai piegaršas un garšoja ļoti labi! Ar cieņu, Lauma

    Atbildēt
  • Zane Reimartuse-Dzene
    Zane Reimartuse-Dzene 10/01/2018 at 23:46

    Keksiņi ar ķiršiem un cepurīti. Sakuļ olas ar miltiem, cukuru un sviestu. Pievieno cepamo pulveri, vaniļu. Pilda keksiņa formiņās pusi no formiņu. Ieliek ķirsi pa vidu var arī šokolādi vai abus. Var likt saldēto. Intresanti ir izmantot arī termo izturīgo šokolādi-iemaisot mīklā. Cep 10-15 min 200 grādos. Kad atdzisuši pa virsu garnē krēmu, kas gatavots no maskarpones vai citu svaigā siera kopā ar sviestu un pūdercukuru. Papildus var dekorēt ar šoko vai citām bumbiņām.

    Atbildēt
  • Roberts Kalniņš
    Roberts Kalniņš 14/01/2018 at 12:14

    Gardā snickers kūka
    Sastāvdaļas - PAMATNEI : 2 Selga paciņas, 100g Sviests, 1 ĒK cukurs. KRĒMAM : 2 Snickers, 250g Mascarpone, 270ml saldais krējums, 4ĒK cukurs, 1TK vaniļas cukurs.

    1.Gatavo pamatni: izkausē sviestu, sadrupina cepumus. Samaisa cepumus ar sviestu, pievieno cukuru.
    2. Liek formā un saspiež, lai izveidojas stingra pamatne. Liek ledusskapī uz 15 minūtēm.
    3. Gatavo krēmu. Sagriež šokolādes batoniņus mazākos gabalos, pielej 5 ĒK saldā krējuma un mikroviļņu krāsnī vai katliņā uz nelielas liesmas kausē, ik pa laikam apmaisot, līdz iegūst viendabīgu masu. Ļauj tai atdzist.
    4. Saputo pārējo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru stingrās putās, līdz tādai konsistencei, ka putukrējums, apgāžot trauku otrādi, pat neizkustas un pēc konsistences līdzinās maskarponei.
    5. Maskarponi pievieno putukrējumam. Visu samaisa, lej formā, pievieno atdzisušo snikeru masu un iemaisa, ar koka irbulīti veidojot rakstiņu. Kūku liek ledusskapī. Sākumā šķitīs, ka masa ir pašķidra, bet ledusskapī 3-4 stundu laikā (vislabāk atstāt uz visu nakti). Dekorē ar augļiem ja vēlas.

    Atbildēt
  • Kristīne Grošteina
    Kristīne Grošteina 17/01/2018 at 13:42

    Aknu salāti. 0,5kg liellopu aknu,3lieli sīpoli,3marinēti gurķi.Aknas sagriež salmiņos un apcep,sīpolus sagriež pus gredzenos un apcep.Marinētos gurķus sagriež salmiņos,visu sajauc ar majonēzi.Labu appetītes.

    Atbildēt
Atstāt komentāru

Lūdzu, uzgaidiet...