Medus ar ķiplokiem vai medus ar ingveru! Lietas, kuras Tu vēl nezināji par medus vērtīgajām īpašībām!

Medus ar ķiplokiem vai medus ar ingveru! Lietas, kuras Tu vēl nezināji par medus vērtīgajām īpašībām!

Ziemas mēneši, aukstums, tumšie, garie vakari un akūts saules trūkums daudziem cilvēkiem mūsu platuma grādos no veselības paņēmis "savu". Tādēļ blogs NuKo.lv jautāja zinātājiem - uzņēmuma, pašmāju medus ražotāja un tradīciju kopēja "Green Hive" saimniekiem - kā tepat, Latvijā, audzēti un vākti labumi var palīdzēt mūsu veselībai.

Kā medus var uzlabot veselību?

Jau senos laikos latviešu tautas medicīnā bija zināmas medus dziednieciskās īpašības un, pateicoties mūsu senču viedumam, šīs unikālās, dabas dotās gudrības saglabājušās līdz pat mūsdienām, stāsta "Green Hive" izveidotāja.

Medus sastāvā esošie vienkāršie dabīgie cukuri – glikoze un fruktoze ļoti ātri uzsūcas organismā. Zināms, ka ogļhidrāti ir organisma galvenais enerģijas avots. Medus dziednieciskās īpašības izskaidrojamas ar tajā esošajiem vitamīniem, minerālvielām, dažādiem mikroelementiem, fermentiem un dabīgām antibakteriālām bioloģiski aktīvām vielām.

Bites pārstrādā nektāru medū tā, ka cilvēka organismam to ir ļoti viegli uzņemt un izmantot visas tajā esošās vērtīgās vielas, tāpēc organisma stiprināšanas nolūkos tīru medu vislabāk lietot tukšā dūšā, 20 minūtes pirms ēšanas.

Medus paaugstina nespecifiskās organisma pretestības spējas pret jebkuru ārējās vides ietekmi, tai skaitā, infekcijas vīrusu iedarbību, paaugstinās noturīgums pret patogēniem mikroorganismiem.

Pamēģini arī medu, kuram pievienotas upenes un ingvers!  Tā būs īsta veselības "bumba"!

Green Hive medus - lieliska ideja dāvanai!

Lietojot medu regulāri, mēs kļūstam veselāki, dzīvespriecīgāki, aktīvāki, jo, lietojot medu, mūsu organisms uzņem krietnu daudzumu dabīgu vitamīnu un minerālvielu.

Vai medus uzlabo skaistumu?

Cilvēka ķermenis ir gudrs. Regulāri uzturā lietojot medu un citas dabas dotās veltes, vairojam arī savu skaistumu, jo organisms lieliski prot izmantot gan medus, gan Latvijas ogu un augu dziednieciskās īpašības, uzskata "Green Hive" medus pazinēja.

Piemēram, jau Senajā Romā medu uzskatīja par dievišķām zālēm, un zināms, ka Kleopatra savām piena vannām, lai iegūtu vēl zīdaināku ādu, pievienoja medu. Arī mūsdienu kosmētikas līdzekļos plaši izmanto medu kā ādas un matu skaistuma eliksīru. Tas efektīvi pasargā ādu no dehidratācijas, tāpēc medu izmanto arī pēc sauļošanās krēmu un losjonu sastāvā.

Skaistumkopšanā un pirts procedūrās plaši tiek izmantots medus gan maskām, gan masāžām. Masāžu ar medu iesaka pat ārsti, jo tas dziedē un atjauno ķermeni. Masāžas laikā notiek strauja asinsrites uzlabošanās gan ādā, gan zemādas taukos un muskuļos, tādējādi paātrinās barības vielu un skābekļa transports. Medus absorbē toksīnus un palīdz tos izvadīt no organisma, attīra ādas virsmu, padara to zīdainu, stingru un gludu.

Medus masāža īpaši ieteicama locītavu slimību, vielmaiņas un imunitātes traucējumu gadījumā.

Jāpiebilst gan, ka ar medus masku un masāžu jāuzmanās cilvēkiem, kuriem pret medu vai jebkuru tā sastāvdaļu ir alerģiska reakcija, tāpat to neiesaka cilvēkiem ar hroniskām vai onkoloģiskām slimībām.

Galu galā - vai pārlieka medus ēšana var mums kaitēt?

Lai arī šādas bažas pastāv, Irita Dorbe norāda - medu pārdozēt ir pagrūti. "Tas ir dabīgs produkts, un mūsu gudrais ķermenis spēj atpazīt dabīgas vielas un lieliski absorbē tās nepieciešamā daudzumā. Visdrīzāk ķermenis mums "pateiks” priekšā, ka pietiek, mums vienkārši medu uz kādu brīdi vairs nekārosies. Atliek vien ieklausīties pašiem sevī," stāsta Irita.

Ieteicamā minimālā dienas deva pieaugušajiem ir ap 100 g medus, bērniem uz pusi mazāk. Šādi mēs uzņemsim arī ievērojamu devu no dienā nepieciešamās enerģijas, dzelzs, kālija, B, B6, C vitamīna.

Lai nekaitētu veselībai, jāpiebilst, ka uz medus rēķina gan būtu jāsamazina cukura daudzums ikdienā.

Vai medum un latviešiem ir īpašas attiecības? 

Šādu jautājumu uzdevām "medus ekspertei", vienai no "Green Hive" izveidotājām Iritai Dorbei, kas pazīst un zina dažādu valstu medus īpašības. Irita ir pārliecināta, ka latvieši jau izsenis zināja medus vērtību. "Jau no seniem laikiem medus latviešiem bijis zelta vērtē gan dziedniecībā, gan kā iztikas avots.  Ne velti medus īpašības lielītas arī dainās:

Medutiņ, medutiņ, / Kur tu biji dabūjams?  / Kuplas liepas iedobā, / Tur bitītes ievākušas.

Man bij medus, man bij vaskis, / Man bij vaska ritentiņš; / Pārdev medu, pārdev vasku, / Nopirk caunu cepurīt.

"Pateicoties tam, ka senču gudrības, pieredzes stāsti un dabas dziedniecības receptes ir saglabātas un nodotas no paaudzes paaudzē, varam būt laimīgi, ka mums vēl joprojām ir tīras pļavas un meži, ka mums ir bites, kas vāc medu Latvijas laukos," uzskata Irita Dorbe.

Viņa teic, ka latviešiem ir īpašas attiecības ar medu, "tas mums ir "asinīs” un, pateicoties klimatam, Latvijas medus ir daudz vērtīgāks, bagātāks ar minerālvielām un vitamīniem, nekā Dienvidzemju medus".

"Mēs latvieši to novērtējam, un šādi arī sargājam mūsu unikālo veselības avotu – skaisto, bagātīgo Latvijas dabu," teic Irita.

Vairāk par Green Hive medu uzzini šeit: greenhive.lv.

12/03/2019
Atstāt komentāru

Lūdzu, uzgaidiet...