Lieldienu kuličs ar rozīnēm, saldajām sukādēm un riekstiem

Straujiem soļiem tuvojas skaistākie un košākie pavasara svētki – Lieldienas. Katriem svētkiem ir raksturīgas savas tradīcijas, rituāli un, protams, arī ēdieni. Par neatņemamu Lieldienu svētku galda sastāvdaļu tiek uzskatītas krāsotas olas, saldais ēdiens – pasha, šokolādes zaķi, kā arī, jau kopš senseniem laikiem, tas nav iedomājams bez Lieldienu klaipa jeb kuliča. Par svētku galda kārumiem jāsāk domāt laicīgi, tāpēc dalāmies ar vienkāršu, bet ļoti labu recepti, kas palīdzēs izcept gardu svētku galda rotājumu.

 

Sastāvdaļas

            Mīklai:

            Glazūrai:

  •       Pūdercukurs – 1 glāze
  •       Divi olu baltumi
  •       Citronu sula – 1 tējkarote
  •       Cukura dekori un pērlītes

*glāzes apjoms – 200 g 

Pagatavošana 

  1. - Pienu nedaudz uzsilda, pieber 2 ēdamkarotes cukura un sauso raugu. Visu samaisa, izšķīdina raugu un atstāj siltumā uz 15 minūtēm, ļaujot raugam atdzīvoties. Dziļā bļodā sakuļ olas ar cukuru, līdz izveidojas viendabīga masa.

  2. - Sviestu izkausē un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Olu masai pievieno piena un rauga maisījumu, izkausētu sviestu un sāli. Visu kārtīgi samaisa. Pēc tam pamazām sāk pievienot izsijātus miltus un samaisa mīklu.

  3. - Mīklas pikuci noliek uz miltiem apkaisītas virsmas un mīca aptuveni 15-20 minūtes. Ja mīkla vēl joprojām lipīga, to nedaudz pārkaisa ar miltiem. Gatava mīkla nelīp pie rokām, ka arī tā nedrīkst būt ķepīga (tad kuličs izplūdīs) vai pārāk cieta (tad tas būs smags un ātri sakaltīs). Pāris minūtes pirms mīcīšanas beigām mīklā iejauc rozīnes, sukādes un riekstus, lai tie vienmērīgi sadalītos pa visu mīklu.

  4. - Cepamo formu ieziež ar sviestu un piepilda ar mīklu. Mīklu liek veidnēs, sadalot tik gabalos, cik kuličus cepsiet. Atcerieties, ka mīkla formā nedrīkst aizpildīt vairāk par  1/3 veidnes apjoma. Piepildītās formas pārsedz ar tīru dvielīti un uz 3-4 stundām liek siltumā uzrūgt, līdz mīkla pacēlusies.

  5. - Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai un liek cepties kuliču/-s uz apmēram 35-45 min. Ja virspuse sāk apdegt, to apsedz ar cepamo papīru vai foliju. Gatavību var pārbaudīt ar kociņu, lai būtu sauss. Kad kuličs gatavs, to izņem no krāsns, noliek uz sāna, apsedz ar dvielīti un ļauj pilnībā atdzist.

  6. - Kamēr kuličs atdziest, pagatavo glazūru: olas baltumu sakuļ stingrās putās. Nepārtraucot putošanu, pamazām ber klāt pūdercukuru, līdz masa kļūst viendabīga un ir skābā krējuma konsistencē. Pievieno citrona sulu un cītīgi sakuļ.

  7. - Glazūru kuličam var uzklāt ar karotes palīdzību, pēc tam pārkaisīt ar rotājumiem un nolikt, lai glazūra sastingst.

Lai labi garšo!

08/04/2020

Lūdzu, uzgaidiet...